Wat is POV op Instagram & TikTok

Wat betekent POV op Instagram & TikTok?

Er verschijnen steeds meer foto’s en video’s op sociale netwerken met de opmerking “POV”. Maar wat is POV eigenlijk? Wij leggen het uit.

Wat is POV?

POV is een afkorting voor de Engelse term “Point of View”, wat vertaald kan worden als uitkijkpunt of gezichtspunt. POV-video’s zijn de laatste tijd erg trendy op TikTok en Instagram. Dit betekent dat de personen in de video niet alleen van buitenaf worden bekeken, maar dat de video’s vanuit jouw gezichtspunt worden opgenomen.

De makers reageren alsof ze niet tegenover een camera staan, maar tegenover een persoon. Soms wordt het echter op een iets andere manier opgevat of gebruikt. Dan ligt de focus op de “hoofdpersoon” van de video.”

Tieners en volwassenen gebruiken POV stories op Instagram en TikTok voor grappige video’s, maar ook om bijzonder emotionele en intense momenten te creëren.

Steeds weer zijn er ook POV-uitdagingen op sociale media, waarbij men video’s moet opnemen over bepaalde situaties of emotionele toestanden.

Wat is er zo interessant aan POV?

Het bijzondere aan deze video’s is dat ze werden en worden opgenomen vanuit het perspectief van de kijker. Dit betekent dat de maker van de content tegen de kijker praat of de kijker een ervaring of emotie laat delen.

Dit betekent dat de contentmaker eigenlijk twee rollen heeft. Hij of zij is eigenlijk de hoofdpersoon, maar de video wordt zo verteld dat hij of zij een secundair personage wordt. (In filmtaal wordt dit ook wel de subjectieve camera genoemd).

Wat is er zo interessant aan POV

Voor de kijker verandert de rol ook. Terwijl de kijker in de meeste video’s slechts een passieve waarnemer in de derde persoon is, wordt de kijker in een POV-video de hoofdpersoon in de eerste persoon. Dit verandert de manier waarop de video wordt waargenomen. Het geeft de kijker een nieuw gezichtspunt en compleet andere perspectieven. Dit komt omdat de kijker ervaart wat de maker van de inhoud bedoelde. Dit leidt ertoe dat de kijker het leven vanuit het perspectief van een ander kan zien.

Op TikTok vinden ook POV challenges plaats. Hierbij worden onderwerpen gegeven en wordt content creators gevraagd om een video over dit onderwerp te maken. Deze onderwerpen kunnen onder andere zijn: bepaalde mensen, gevoelens of situaties.

POV in Games

Het “gezichtspunt” bestaat echter niet alleen op sociale media. Veel videogames maken ook gebruik van het perspectief, met als bekendste voorbeeld waarschijnlijk de zogenaamde first-person shooters, waarin je het directe perspectief van het spelpersonage kunt aannemen. Maar dit is niet alleen mogelijk in shooters, maar in een breed scala aan games.

GoPro

POV-opnames zijn vooral bekend geworden door action cams zoals de GoPro. Sporters bevestigen deze vaak op hun helm of aan een borstband terwijl ze actief zijn, zodat je achteraf, als je ernaar kijkt, hetzelfde perspectief aanneemt als de sporter zelf – alsof je zelf midden in de scène staat.

Afhankelijk van het medium wordt het POV-perspectief ook wel “subjectief shot” genoemd. De kijker ziet niet per se de hele scène, maar alleen wat de acteur ziet.

 

Lees ook eens:
Jongerentaal: Wat betekent het woord “slay”?