Wat betekent slay

Jongerentaal: Wat betekent het woord “slay”?

Op het internet, social media en in jongerentaal kom je steeds weer woorden tegen waarvan je de betekenis in eerste instantie misschien niet begrijpt. Een van deze woorden is “slay”. Maar wat betekent slay?

Soms is het moeilijk om de werkelijke betekenis van een jeugdwoord te begrijpen zonder voorkennis. Dat “wild / wyld” staat voor “woest” of “bot”, zou je kunnen denken. De betekenis van het woord “slay”, dat als waardering voor een prestatie bedoeld is, is echter vaak niet zo gemakkelijk te begrijpen.

Wat betekent slay

“Slay” komt oorspronkelijk uit het Engels. Vertaald naar het Duits betekent het zoiets als “iemand afslachten”, “vermoorden” of “afslachten”. De slangterm heeft echter een andere, positieve betekenis: “Slay” betekent in de jongerentaal eerder dat iemand iets uitzonderlijk goed heeft gedaan of iets op een adembenemende manier heeft gedaan. Ook als iemand positief opvalt met zijn uiterlijk of manier van doen, “slay” hij. Dus als iemand zegt “I slayed today”, bedoelen ze dat ze die dag indruk op iedereen hebben gemaakt en iedereen achter zich hebben gelaten.

Hoe wordt “Slay” uitgesproken?

“Slay” wordt in het Engels uitgesproken als ongeveer “släi”.

Waar komt het woord “slay” vandaan?

Het woord “slay” komt uit het Engels en heeft een lange weg afgelegd. Het werkwoord “to slay” betekent “doden” of “slachten”. Het werd gebruikt in mythische verhalen om te beschrijven hoe beesten en vijanden werden verslagen in veldslagen.

De oorspronkelijke titel van een beroemde tv-vampierserie uit de jaren 90 is “Buffy the Vampire Slayer“.

In de jaren 1920 betekende “to slay” zoiets als: iemand hard laten lachen. “Je lacht je dood” was dus “Dit zal je doden”.

“Slay” als jeugdwoord betekent een “slaying”, indrukwekkend effect. In dit opzicht maakt het moderne gebruik zeker deel uit van een oude traditie. Het jongerenwoord “slay” heeft queer invloeden. Onder homo’s werd “slay, queen” gebruikt als compliment voor een mooie outfit of jurk.

De “Slay Queen”. Een belediging

Maar: het is ook gebruikelijk om de term “Slay Queen” te gebruiken, de betekenis is hier anders dan “Slay, Queen”. Het zelfstandig naamwoord “slay queen” – zonder komma – wordt gebruikt als een belediging.

Met beledigende bedoelingen worden vrouwen die pronken met een luxueuze levensstijl, vooral op sociale media, “Slay Queens” genoemd. De veroordeelde oplichtster Anna Sorokin zou daarom een ideale “slay queen” zijn.

 

Lees ook eens: