Zo bewaar je jouw cryptomunten zo veilig mogelijk

Cryptomunten zijn een online valuta, en zijn dus niet iets fysieks wat je in de hand kan houden. Je bent dus afhankelijk van het internet als het gaat om jouw kostbare bitcoins of andere digitale munten. Dat betekent dat het van belang is dat ze goed worden beveiligd. Want ze mogen misschien digitaal zijn, het zou toch enorm balen zijn wanneer je ze verliest. Gelukkig zijn ze goed te beveiligen.

Er zijn vier manieren om cryptomunten op te slaan. Dit zijn de volgende:

1: Online

Tegenwoordig zijn er erg veel online diensten waar je jouw munten op kan slaan. Dit zijn online wallets en worden erg goed beveiligd. Bovendien zijn ze voor iedereen goed te gebruiken. Een nadeel is dat je toch niet helemaal zelf jouw munten in handen hebt. Je kan het zien als een soort van bankrekening. Ben je zelf bang dat je ze niet helemaal veilig bewaart, dan is een bitcoin wallet een goede oplossing. Zorg ervoor dat je alle beveiligingsmethoden gebruikt die zij aanbevelen, zoals de tweestapsverificatie. Sla munten die je niet nodig hebt offline op, om extra veilig te zijn.

2: Op je desktop

Een manier van niet-online opslaan is het opslaan van de munten op je desktop. Doe dit op je eigen computer in een software wallet. Gebruik het liefst, wanneer mogelijk, een computer die je offline kunt houden. Zo verklein je de kans dat er iets mis zou gaan. Houd de software ten alle tijden up to date, maar download geen updates als je niet zeker bent van de bron. Maak altijd back-ups en bewaar deze veilig, en sla je wachtwoorden goed op (het liefst op papier).

3: Met hardware

Er is verschillend speciaal randapparatuur dat je kunt gebruiken om je munten in op te slaan. Deze sluit je aan met een usb. Dit is veruit de meest veilige manier die er is, omdat ze niet online staan en dus ook niet zomaar te hacken zijn. Bewaar ze goed en laat niemand de kleine apparaatjes in zijn handen krijgen. Bewaak ze met je leven! Zorg er ook voor dat je niet je pincode vergeet, want ook dat zou erg jammer zijn.

4: Op papier

Ja, je kan ook papier gebruiken om jouw digitale munten op te slaan. Je kan een kopie maken van een geheime sleutel en hem zo bewaren op de meest veilige manier die er is. Vaak gaat het hierbij om QR-codes. Hackers hebben op deze manier echt geen enkele manier om jouw wallet binnen te dringen. Zorg er wel voor dat je jouw papier goed bewaart, en dat je het niet per ongeluk weggooit o.i.d.