aerial view photo of high rise buildings

GmbH opgericht? Hier alles wat je erover moet weten!

Heb je een Duitse GmbH opgericht? Dan zijn er nog een paar zaken waar je rekening mee moet houden. Want hoe doet men eigenlijk zaken in Duitsland? En hoe vind je personeel?

25.000 euro startkapitaal

Misschien heb je een GmbH opgericht en heb je de eerste €12.500,- gestort. Het is dan gemakkelijk om te vergeten dat er nog een deel gestort moet worden. Een besloten vennootschap in Duitsland heeft namelijk minimaal €25,- startkapitaal nodig.

Wacht niet te lang met het storten van de andere helft. En vergeet ook niet dat je pas echt aan de slag kunt als de inschrijving helemaal is afgerond en je compleet in het handelsregister staat. Gemiddeld duurt een GmbH oprichten zo’n drie tot vijf weken.

Personeel vinden is geen makkie

Ben je klaar om te starten? Dan begin je waarschijnlijk met het werven van personeel. Dat is in Duitsland nog geen makkie. In Duitsland hebben kandidaten namelijk de bedrijven voor het uitkiezen. Een vacature plaatsen is niet voldoende. Je zult echt actief de boer op moeten en geschikte mensen moeten benaderen.

Vertel direct wat je te bieden hebt. Zowel in arbeidsvoorwaarden als qua beloning. Pas er wel mee op dat je te weinig biedt. Duitsers zien het als een belediging als je een te laag salaris biedt. Ze denken dan dat je hun waarde niet inziet. Doe dus eerst onderzoek naar het salaris die bij een functie hoort. Kom je er niet uit? Dan kun je een bureau dat je helpt bij recruitment in Duitsland in de arm nemen. Deze weet precies hoe je Duits personeel kunt werven.

Bij zakendoen in Duitsland komt veel geduld kijken

We willen in Nederland dolgraag op de sneltrein zitten. Beslissingen moeten snel genomen worden en zaken moeten zo snel mogelijk doorlopen. In veel andere landen is dat anders, zo ook in Duitsland. Het nemen van een beslissing kan hier veel langer duren. Alle details doen er toe. Probeer het proces niet te versnellen.

Wees to-the-point

In Nederland willen we graag weten met wie we te maken hebben. We kijken eerst nog even de kat uit de boom en vragen om allerhande zakelijke en persoonlijke gegevens. Soms worden er zelfs hobby’s en kinderen bijgehaald. In Duitsland doen ze niet aan smalltalk. Je komt snel ter zake en gaat pas over op een informeel onderwerp als er aan het eind van de bijeenkomst nog tijd over is.

Privézaken en zaken worden strikt van elkaar gescheiden. De Duitsers werken met het credo: ‘Erst die Arbeit, dann das Vergnügen.’ Het is goed hier rekening mee te houden in je omgang met mogelijk personeel en eventuele collega’s.