Hoe beïnvloed een goede nachtrust je mentale gesteldheid?

Hoe goed we slapen heeft veel effect op hoe we ons de volgende dag voelen, maar ook chronisch slecht slapen kan veel gevolgen hebben. Hoe belangrijk is een goede nachtrust eigenlijk?

Bankstel kopen

Uitrusten is sowieso goed voor een mens, als je ergens gaat zitten of liggen, komt je lichaam ook al tot rust. Daarom is een goed bankstel kopen helemaal geen slecht idee. In de avond als je op de bank zit, rust je lichaam alvast wat uit. Dan moet je echter wel lekker kunnen zitten of liggen, anders houd je er weer andere lichaamsongemakken aan over. Denk bijvoorbeeld aan een zere rug of zere nek. Ook als er iemand op de bank moet blijven slapen, is het beter om een goede bank te hebben, zodat diegene ook lekker kan liggen en goed kan uitrusten. Daarnaast spendeer je meer tijd op de bank dan we eigenlijk zouden moeten. Dan kan je maar beter lekker zitten.

Een goed bed

Van de bank ga je door naar het bed. De plek waar we zo’n één derde van ons leven doorbrengen. Dan kan dat deel maar beter goed voor elkaar zijn. Een goed bed frame met een lekker matras is geweldig voor een goede nachtrust, maar ook voor je lichaam zelf. Natuurlijk moet je een goede ondersteuning hebben, maar hoe weet je wat voor bed je nodig hebt? In Nederland in de lattenbodem in ieder geval erg populair, maar je bed frame kan natuurlijk ook uit ander materiaal bestaan. Denk aan een boxspring of een spiraalbodem. Een goed matras ondersteunt het lichaam op de juiste manier. Hierbij moet je rekening houduen met je slaaphouding en het lichaamsgewicht. Daarnaast kan je zelf natuurlijk ook houden van een hard of zacht matras.

Wat gebeurt er als je niet goed slaapt?

Een beetje goed slapen is echt belangrijk. Je lichaam rust uit en hersteld, maar ook je hoofd in druk bezig om alle indrukken van de dag te verwerken. Slaap je niet goed of lukt het maar niet om in slaap te vallen? Dan kan zowel je lichaam als je geest langzaam uitgeput raken. Zeker als je al langer last hebt van slaapproblemen. Je kan last krijgen van burn-out klachten, dementie en overige hersenschade, maar ook overgewicht en hartklachten. Niet zomaar de lichtste klachten. Daarom is een goede nachtrust echt heel belangrijk. Het bevordert je gezondheid.

Krijg jij genoeg slaap?

Hoe weet je dan of je genoeg slaap krijgt? Heel simpel: als je in bed stapt en ongeveer twintig minuten later in slaap valt en je de volgende ochtend niet herinnert dat je wakker geworden bent, ben je goed op weg. Word je ’s ochtends wakker zonder dat je moe bent en voel je je energiek en fris? Dan heb je een goede nachtrust te pakken en hoef je je geen zorgen te maken. Word je elke ochtend moe wakker en vlak je slecht in slaap, dan moet je misschien je slaaproutine toch veranderen. Probeer op tijd naar bed te gaan en zet geen wekker. Kijk vervolgens hoeveel uren je geslapen hebt en dat aantal moet je voortaan in je dagelijkse routine stoppen.