Vgm, Wdw, VP, Bby en betekenis van meer whatsapp afkortingen

Wie whatsappt er nou tegenwoordig niet? Deze applicatie laat ons makkelijk met elkaar communiceren. Althans, gemakkelijk? Wat betekenen al die whatsapp afkortingen eigenlijk?

Whatsapp

Allereerst, lees je hier voor het eerst over whatsapp? Kom dan onder je steen vandaan en download deze handige app. Bellen en vooral smsen is al ver verleden tijd. Whatsapp is de nieuwe manier van communiceren op dit moment. Binnen whatsapp zijn er zelfs nieuwe communicatiemiddelen bedacht om onze gesprekken nog soepeler te laten verlopen. Dat niet alleen, whatsapp heeft ook nog verschillende manieren gevonden waarop het voor ons nog makkelijker gemaakt wordt om te communiceren dan al dat typen op dat kleine toetsenbordje.

Dicteren

Weet je nog dat je vroeg gedicteerd werd of een dictee moest schrijven? Met een pen en papier? De makers van whatsapps wisten het nog wel. Sterker nog, ze hebben er zelfs een functie binnen whatsapp naar vernoemd: dicteren. Op deze manier kan je ontzettend makkelijk appen en vooral ook snel appen. Je klikt op het toetsenbordje en dan houd je met je duim het knopje van de microfoon in en begint met praten. Je telefoon herkent de woorden die je uitspreekt en schrijft ze voor je op. Net als een zevenjarige die een dictee doet. Binnen een mum van tijd heb jij een heel bericht ‘getypt’ zonder ook maar naar letters of smileys te hoeven zoeken. Je telefoon doet het allemaal voor je. Jij kan deze functie gewoon bedienen met je stem. Wat een gemak.

Spraakbericht

Dan is er ook nog de functie spraakbericht. Dat is bijna hetzelfde als de dicteerfunctie, maar toch net even wat anders. Bij een spraakbericht gebeurt er eigenlijk hetzelfde als bij een voicemail. Je neemt je stem op als je met je duim op het microfoontje drukt en de teller begint te lopen. Als je je duim weer loslaat als je bent uitgepraat verzend het spraakbericht direct. De persoon waarmee je appt kan deze luisteren op zijn of haar gemak, pauzeren wanneer nodig en natuurlijk ook, een spraakbericht terugsturen. Deze functie is voornamelijk makkelijk wanneer je niet in de gelegenheid bent om een heel verhaal te typen, als je even snel iets moet zeggen, of als je te ‘lui’ bent om te typen. Tegenwoordig zijn er hele whatsappgesprekken die bestaan uit alleen maar spraakmemo’s. Want ja, waarom zou je elkaar bellen als het ook zo kan?

Digitale taal

Alsof bellen, spraakmemo’s en dicteren nog niet makkelijk genoeg is, zijn er ook nog whatsapp handigheden die je jezelf kan aanleren. Zoals het gebruik van afkortingen. Het gebruik van afkortingen is natuurlijk niet van het whatsapp-tijdperk. Afkortingen werden al veel eerder gebruikt. Het gebeurde vroeger ook nog wel eens op papier, maar de echte intrede van de algemeen bekende afkortingen deed zich voor toen MSN Messenger de wereld in kwam. Daarop werden veel gesprekken gevoerd met snel en hip taalgebruik, maar ook zeker met veel afkortingen. Daarnaast hadden smileys allemaal een code die je met het toetsenbord in kon tikken. Zo werd (y) een duim omhoog. Deze smiley-taal werd snel geleerd door jongeren en paste bij alle afkortingen waar volwassenen niks van snapten.

Herkomst van de afkortingen

De afkortingen die we tegenwoordig veel gebruiken vinden hun herkomst in Amerika. Dat zal je misschien verbazen, aangezien de taal die zij spreken compleet anders is dan onze eigen. Toch is de verengelsing van onze taal al een hele tijd bezig en ook de afkortingen doen daar aan mee. De jongeren die de snelle msn-taal spreken zijn beter in Engels dan elke andere generatie tot nu toe. Daarbij liet het nieuwe digitale tijdperk deze jongeren kennis maken met elkaar van over de hele wereld. Online chatgesprekken werden ineens niet meer alleen in het Nederlands gevoerd, maar ook in andere talen.

De Amerikanen smsten er al een tijdje op los. In de tijd van beltegoed kopen voor je prepaid telefoon, moest je oppassen met de hoeveelheid tekens die je in één smsje stopte. Eén teken te veel en je moest ineens het dubbele betalen voor dezelfde sms. Daar moest dus slim mee omgegaan worden. Een kusje werd X, een knuffel werd O en, een hartje werd met <3 weergegeven. Al snel daarna werd er ook creatief gesmst met woorden. See you werd CU en where are you werd where R U. Zo werden zelf enkele letters vervangen voor hele woorden. Al snel was het kort smsen een rage onder jongeren en ook nu we appen zijn de vele van onze afkortingen afkomstig uit het Amerikaans smsen.

Whatsapp afkortingen

Nu we veel met whatsapp communiceren, hebben we geen beperkingen meer wat betreft betalen per teken of per sms. We kunnen bellen of zelfs videobellen via whatsapp, als je maar een verbinding hebt. Je kan je appje zo lang maken als je zelf wil en ook de spraakmemo’s kunnen minuten lang duren. Toch appen we altijd lekker kort, met veel afkortingen en niet geheel onbelangrijk: smileys! Maar wat betekenen al die kleine afkortingen nou precies? We hebben ze allemaal voor je op een rijtje gezet, zodat ook jij straks lekker kort kan appen. VP!

  • Vgm – Volgens mij
  • Wdw – Wie doet wat
  • Wss – Waarschijnlijk
  • Vp – Veel plezier
  • Sws – Sowieso
  • Bby – Baby, in de zin van liefje of schatje, niet als kleine kind.
  • IIg – In ieder geval
  • Lmk – Let me know
  • Btw – By the way
  • Omw – On my way
  • Asap – As soon as possible
  • Fyi – For your information
  • Brb – Be right back
  • LMAO – Laughing my ass off
  • Lol – Laughing out loud