melding wanneer online vrienden whatsapp - in de gaten houden en meer

Vrienden in de gaten houden op WhatsApp: melding wanneer online, hoe lang en meer à alle mogelijkheden

WhatsApp is niet meer weg te denken uit deze tijd. Haast iedereen maakt tegenwoordig gebruik van de app om elkaar berichtjes, foto’s en video’s te sturen. Sinds de opkomst van WhatsApp was de applicatie voornamelijk bedoeld als chatplatform en is in de loop van de jaren flink geëvolueerd.

Omdat dagelijks het aantal WhatsApp gebruikers toe blijft nemen, is het platform eigenlijk één grote verzamelplaats voor persoonlijke informatie van gebruikers wereldwijd. Dat brengt ook risico’s met zich mee. Het was al een tijdje bekend dat onze informatie op WhatsApp niet helemaal meer veilig is. Toch heeft al deze informatie een voordeel; Met behulp van Chatwatch zorg je er voor dat je jouw vrienden gemakkelijk in de gaten kunt houden op WhatsApp. Wij vertellen je er alles over.

 

Chatwatch

Deze iOS-applicatie maakt het dus mogelijk om je vrienden via WhatsApp te bespioneren. Sommige informatie vertelt namelijk een hele hoop. Chatwatch maakt hier op een slimme manier gebruik van en analyseert deze informatie. Het werkt heel simpel;

Wanneer je Chatwatch voor iOS hebt gedownload, houd de app heel nauwkeurig de online activiteit van bij van twee vrienden uit je contactenlijst, of meer. Zelfs wanneer deze vrienden ‘laatst gezien’ uit hebben staan. Met behulp van Chatwatch kan je een aantal dingen in de gaten houden;

  • Vrienden tegelijkertijd online

Je kunt onder andere aflezen welke vrienden tegelijkertijd online zijn geweest. Zijn twee van jouw vrienden regelmatig op exact dezelfde tijd online? Dan bestaat de kans dat ze een gesprek aan het voeren zijn. Als een vriend een bericht naar iemand anders uit jouw contactenlijst stuurt, zal de ontvanger vervolgens ook online komen om het bericht te lezen. Als het regelmatig voorkomt dat beide contacten achtereenvolgens online komen, kun je er vanuit gaan dat ze met elkaar aan het appen zijn.

  • Hoelang vrienden online zijn

Via Chatwatch zie je niet alleen wanneer vrienden uit je contactenlijst online komen, maar ook hoe lang ze online blijven. Je kunt overigens ook informatie ophalen over de exacte tijd dat iemand op WhatsApp verschijnt.

  • Kans dat vrienden aan het berichten zijn

Zoals onder ‘Vrienden tegelijkertijd online’ staat weergegeven, bestaat de kans dat twee vrienden contact met elkaar hebben. Chatwatch heeft zelfs een functie om uit te rekenen hoe groot de kans is dat deze vrienden daadwerkelijk met elkaar chatten. Het is dus een kansberekening maar het is geen garantie dat dit echt zo is.

 

Met Chatwatch kan je dus niet alleen inschatten welke vrienden met elkaar aan het appen zijn, het is ook mogelijk om te zien hoe lang een vriend online is geweest en wanneer hij waarschijnlijk gaat slapen. Die online zichtbaarheid bevat stiekem nog best een hoop info dus…

Ben je enthousiast over Chatwatch en kan je niet wachten om ook zelf jouw vrienden te gaan bespioneren? Dat is geen probleem maar de app is helaas niet gratis. Dat was voor zo’n exclusieve dienst als deze ook niet te verwachten. Chatwatch biedt een aantal verschillende abonnementen, zodat je zelf kunt kiezen hoeveel vrienden of contacten je in de gaten wilt houden. Hier staan alle pakketten op een rijtje;

  • €2,- à         Twee telefoonnummers één week lang in de gaten houden
  • €4,- à         Vier telefoonnummers één week lang in de gaten houden
  • €7,- à         Tien telefoonnummers één week lang in de gaten houden

Maar waarom?

De applicatie roept wel een aantal vragen op; waarom bestaat deze applicatie eigenlijk? Is de app ethisch verantwoord en is het zo niet heel gemakkelijk om belangrijke informatie te misbruiken?

De bedenkers van Chatwatch geven aan dat de app bedoeld is om te laten zien hoe gemakkelijk het is om bij deze informatie te komen. Met het lanceren van de app hopen de makers dat online privacy meer aandacht krijgt, wat in dit digitale tijdperk steeds belangrijker gaat worden. Het verleden heeft al uitgewezen dat deze informatie veel geld waard kan zijn (het Facebook schandaal) en moet daarom ook goed beveiligd worden om dergelijke situaties te voorkomen.

 

Gebruikers zien wanneer jij gaat slapen

Wanneer je zelf de internetverbinding uitschakelt, geeft WhatsApp aan dat je offline bent en activeert automatisch ‘laatst gezien’. Wanneer iemand de chat met jou opent, is dus zichtbaar wanneer je voor het laatst online bent geweest.

Deze optie kan je met een aantal stappen gemakkelijk uitschakelen; Ga eerst naar de instellingen, kies vervolgens ‘Account’ en klik op ‘Privacy’. Er verschijnt een scherm waar je allerlei privacy-instellingen kunt aanpassen. De optie ‘Laatst gezien’ staat hier ook tussen en kan je gemakkelijk uitschakelen.

Maar wanneer iemand de Chatwatch app gebruikt, heeft het uitschakelen van ‘laatst gezien’ weinig zin. Je kunt deze functie namelijk wel uitschakelen maar de online status niet. Ongeacht je persoonlijke instellingen blijft je online activiteit met Chatwatch gewoon zichtbaar. Heel gemakkelijk wanneer je in de gaten wilt houden wanneer iemand gaat slapen of wanneer iemand wakker wordt.

 

 

Het gebruik van een Chrome-extensie

Via een simpele Chrome-extensie met slechts vier regels aan codetaal, kan je zelf via WhatsApp Web bijhouden wanneer contacten uit jouw lijst online zijn geweest. Deze informatie verraadt ook een heleboel omtrent het slaapritme van vrienden uit je contactenlijst.

Als je deze informatie van meerdere mensen verzameld, kan je gewoon vanuit huis analyseren welke contacten waarschijnlijk met elkaar aan het appen zijn.

 

Dat wil ik niet, wat kan ik hieraan doen?

Niet zo veel… Deze informatie is nu eenmaal gevoelig en kan ook niet zomaar verborgen worden. Facebook Messenger heeft al eerder deze fout gemaakt. Messenger gaf vroeger namelijk ook aan wanneer iemand online is en wanneer niet.

WhatsApp is de enige die dit kan ‘oplossen’ door de online-status helemaal te verwijderen of de gebruikers zelf de optie geven om de functie uit te schakelen. Of dit daadwerkelijk gebeurt, zullen we moeten afwachten. Sinds 2014 is WhatsApp overgenomen door Facebook, dus de kans is wel aanwezig.

 

WhatsApp en Facebook; kan ik veilig appen?

Het is geen verrassing dat veel gebruikers zich zorgen maken om de veiligheid en privacy van gesprekken die via WhatsApp plaatsvinden. Sinds Facebook WhatsApp heeft overgenomen, zijn deze zorgen alleen maar toegenomen. Mensen zijn namelijk bang dat Facebook zomaar elk gesprek kan openen en gewoon mee kan lezen.

Dat klopt gelukkig niet! Toch verzameld Facebook veel andere informatie, waar je misschien niet eens van af wist. Waarom Facebook dit doet en wat voor informatie het platform precies heeft, lichten we kort toe.

 

Waarom verzameld Facebook informatie?

Het verdienmodel van Facebook bestaat voor een groot deel uit het verzamelen van informatie van haar gebruikers. Op basis van deze informatie verkoopt Facebook advertenties en haalt hier de inkomsten mee binnen. Met wereldwijd miljoenen gebruikers op WhatsApp en Facebook kan je jezelf misschien voorstellen dat al deze informatie veel waard is. Maar welke informatie kan Facebook dan precies opvragen?

 

 

Welke informatie kan WhatsApp zien?

Voorheen was WhatsApp nog niet zo beveiligd als vandaag de dag. Inmiddels is onze privacy op dit social media platform een stuk beter te beveiligen, dankzij een aantal belangrijke ontwikkelingen.

Eén van deze ontwikkelingen was de end-to-end encryptie, die in april 2016 is ingevoerd. Door de end-to-end encryptie heeft alleen de eigenaar (of iemand die het toestel vasthoud) toegang tot de berichten op WhatsApp. Dit betekent concreet dat Facebook of andere partijen geen persoonlijke berichten kunnen bekijken. Ook bellen of videobellen via WhatsApp is door deze encryptie beveiligd. Je wordt dus niet zomaar afgeluisterd.

Bovendien heeft WhatsApp zich door de jaren heen ook ontwikkeld. Gebruikers kunnen binnen de applicatie bepaalde privacy-instellingen aanpassen om zo veiliger te communiceren. Je vindt deze instellingen door op de drie verticale puntjes te klikken (het instellingen menu) en vervolgens naar ‘Account’ en ‘Privacy’ te navigeren. Hier zijn een aantal voorbeelden van functies die je uit kunt zetten;

  • Laatst gezien à         Wanneer jij voor het laatst online bent geweest is nu onzichtbaar
  • Profielfoto à         Mensen buiten je contactenlijst kunnen jouw profielfoto niet zien
  • Blauwe vinkjes à         De leesbevestiging wordt niet meer verstuurd naar afzenders

 

Wat kan WhatsApp wel zien?

Toch is er nog veel informatie over, wat WhatsApp en Facebook kunnen opvragen. Deze informatie heet Metadata. De metadata omvat allerlei informatie gerelateerd aan communicatie tussen jou en andere WhatsApp-gebruikers in de contactenlijst. Het gaat dus niet om de inhoud (de berichten en belletjes) maar wel om het communicatieverkeer.

Normaal gesproken deelt WhatsApp automatisch informatie en deelt dit met derde partijen zodat je gepersonaliseerde reclames en advertenties te zien krijgt. Alle voorwaarden en welke informatie WhatsApp precies deelt, staat weergegeven in de gebruikersvoorwaarden. Wil je dit niet? Verderop staat uitgelegd hoe je dit handmatig kunt uitschakelen (het staat niet in de standaardinstellingen) Dit is te lezen in de gebruiksvoorwaarden die in augustus 2016 ingegaan zijn.

 

Alhoewel er automatisch allerlei informatie m.b.t. communicatieverkeer tussen Facebook en WhatsApp wordt verstuurd, kan je dit ook handmatig uitschakelen. Helaas staat deze optie niet tussen de instellingen. Dit gaat iets ingewikkelder. Hiervoor zal je WhatsApp opnieuw moeten installeren. Tijdens het aanmaken van een account kan je er voor kiezen om de data die WhatsApp verzameld niet te delen met Facebook. Zet de functie ‘Deel mijn WhatsApp-account informatie met Facebook’ uit en je zult hier geen last meer van hebben.

Alhoewel het allemaal erg griezelig klinkt, heeft gerichte reclame ook een aantal voordelen. Wanneer je bijvoorbeeld geïnteresseerd bent in bepaalde onderwerpen, zal je deze ongemerkt ook terug zien op je social media feed. Heb je de functie al uitgezet en wil je dit graag terugzetten? Gelukkig kan dat, alleen moet je hetzelfde proces volgen. Installeer WhatsApp dus opnieuw en accepteer alle voorwaarden. Let op, dit kan alleen binnen 30 dagen nadat je het delen van informatie tussen WhatsApp en Facebook hebt uitgezet. Daarna zijn de wijzigingen definitief.

Geen zorgen!

Misschien begin je jezelf al zorgen te maken. Is WhatsApp eigenlijk wel veilig? Kan ik gewoon veilig met mijn vrienden of familie appen? Gelukkig wel! De online zichtbaarheid is weliswaar zichtbaar voor gebruikers van Chatwatch maar de inhoud niet.

WhatsApp maakt gebruik van een intelligent versleutelingssysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat berichten, foto’s en video’s die je in vertrouwen naar iemand stuurt alleen verschijnen op het scherm van de ontvanger. Je kunt er dus zeker van zijn dat niemand jouw berichten gaat lezen. Let er wel op dat sommige autoriteiten (zoals de politie) rechten aan kunnen vragen om een gespreksgeschiedenis terug te lezen. Dit gebeurt enkel wanneer de autoriteiten genoeg motief hebben, bijvoorbeeld bij een onderzoek.