Wat is een laser: uitleg en toepassingen

Wat is een laser: uitleg en toepassingen

LASER is een acroniem en staat voor “Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation” (lichtversterking door gestimuleerde uitzending van straling). In eenvoudiger woorden: lichtdeeltjes (fotonen) die zijn opgeladen met stroom zenden energie uit in de vorm van licht. Dit licht wordt gebundeld in een straal. Zo wordt de laserstraal van bijvoorbeeld een graveermachine gevormd.

Een lasermachine wordt gebruikt voor drie soorten bewerkingen: lasergraveren, lasersnijden en lasermarkeren. We leggen de verschillen uit.

Toepassingen van een laser

Tijdens het lasergraveerproces wordt het materiaal geraakt door de laserstraal, waardoor het blootgesteld wordt aan een grote hoeveelheid geconcentreerde energie. Afhankelijk van de gekozen laserinstellingen verandert de kleur en ontstaat er een contrast, het materiaal verdampt of verkleurt. Typische producten die gemaakt worden met lasergraveren zijn: naamplaatjes, trofee labels, fotogravures, stempelrubber en promotie artikelen.

Lasersnijden is een thermisch scheidingsproces. De laserstraal raakt het oppervlak van het materiaal en verwarmt het zo sterk dat het smelt of volledig verdampt. Hoe gevoeliger het materiaal is voor de golflengte van de laser, hoe eenvoudiger het is om het materiaal te snijden. Zo kan polyester textiel perfect worden gesneden met de laser, omdat het materiaal smelt als het gesneden wordt; de randen zijn schoon en direct afgewerkt – waardoor het niet gaat rafelen. Typische producten gemaakt door lasersnijden zijn: maquettes, signage, wenskaarten en acrylaat displays.

Lasermarkeren wordt gedaan in verschillende branches: de auto-industrie, de medische wereld en de voedselindustrie. In de medische wereld worden instrumenten gemarkeerd en niet gegraveerd. Dit omdat er bij markeren geen materiaal wordt weggenomen, maar enkel wordt omgekleurd. Zo blijven de instrumenten steriel. Lasermarkeren wordt vaak gebruikt voor metalen, kunststoffen, papieren en leder.

De verschillende processen kunnen als volgt worden weergegeven:

Onze aanraders

Voor lasergraveren raden wij de lasermachines uit de Speedy serie aan. Dit zijn de snelste laser graveermachines in de markt. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en uitvoeringen: met een CO2 laserbron, een fiber laserbron of met beide laserbronnen in één systeem: flexx technologie™. Deze worden onder andere succesvol ingezet bij: signmakers, drukkerijen, scholen en universiteiten, creatieve- en industriële gebruikers. De Speedy lasermachines raden wij tevens aan voor het lasersnijden van kleine- en middelgrote materialen. Beide bewerkingen, graveren en snijden, kunnen met de Speedy lasermachine perfect worden gerealiseerd.

Voor het lasersnijden van grootformaat materialen raden wij de lasermachines uit de SP serie aan. Bijvoorbeeld voor het maken van displays en winkelverlichting, het maken van architectuurmodellen, productie van membraantoetsenborden, drukwerk, sign industrie, finishen van reclame- of technisch textiel en voor het maken van meubels. De lasermachines uit de SP serie zijn ontwikkeld voor 24-uurs bedrijf en laten u snel, productief en betrouwbaar werken.

Voor het lasermarkeren van materialen raden wij de lasermachines uit de SpeedMarker serie aan. Deze systemen zijn speciaal ontwikkeld voor efficiënt industrieel lasermarkeren van metalen en kunststoffen.

Lasersystemen uit de Speedy-, SP- en SpeedMarker serie