Wat voor invloed gaat Corona op onze kerst hebben?

Het is nog niet zover, maar het komt wel steeds dichterbij: de decemebermaand. Wat voor invloed gaat het coronavirus hebben op onze kerst?

Kerstballen komen te laat

Veel Nederlandse bedrijven wachten nog op vrachten vanuit China. Vanwege het coronavirus zijn al die vrachten stilgezet. Wanneer de nieuwe vracht binnenkomt is nog niet zeker. Wat wel zeker is, is dat veel kerstballen te laat komen dit jaar. Dat het een lastige periode is voor veel handelaren in kerstproducten is wel zeker. Grote warenhuizen, tuincentra en andere retailers willen de kerstvracht in juli al hebben, zodat ze alles op tijd klaar kunnen maken voor de kerst. Nu de vracht te laat is, gaat het nog spannend worden dit jaar. De showrooms zullen in ieder geval pas later gedecoreerd worden.

De gemiddelde Nederlander bereid zich pas voor op kerst als de Sint weer uit het land is. Toch wordt het voor iedereen lastig als het hele mechanisme niet in werking gezet kan worden. Veel kerstballen zullen te laat in de Europese havens aankomen. Op onze beurt kunnen we dan geen nieuwe kerstballen kopen om onze boom mee te versieren. Het lijkt nu nog onbelangrijk, maar zeker in tijden van crisis is het belangrijk om feestdagen wel op een goede manier te vieren met vrienden en familie en een goede kerstsfeer draagt daar zeker aan bij. Indirect hebben we allemaal last van deze crisis, ook op gebied van de kerstdagen.

Kerstbomen

Ook de verkoop van kerstbomen gaat misschien in de problemen komen. In ieder geval, de bomen die uit Duitsland of Denemarken komen, maar dat is toch ongeveer de helft van alle kerstbomen die we jaarlijks in Nederland kopen. In deze twee landen worden met name de Nordmann bomen gekweekt en doorverkocht. Wij Nederlanders zijn gek op die bomen, aangezien deze het meest word verkocht. In Nederland wordt met name de Picca Abies, ook wel de fijnspar, gekweekt. We zullen het dit jaar voornamelijk met deze boom moeten doen of overstappen op een alternatief.

Alternatieve kerstboom

Misschien krijgen we dit jaar wel een duwtje in de rug, maar de alternatieve kerstboom is al een tijdje bezig om zijn populariteit verder uit te breiden. Een alternatieve kerstboom kan een kunstkerstboom zijn, een houten kerstboom of een boom in elkaar geknutseld van takken en lichtjes. Je kan je eigen alternatieve kerstboom maken of een kant en klare kerstboom kopen. Nu er misschien minder kerstbomen beschikbaar zijn, kan de prijs van kerstbomen flink omhoog schieten. In dat geval kan het voordelig zijn om een alternatieve kerstboom aan te schaffen. Deze kan je natuurlijk ook in de komende jaren blijven gebruiken, als de boom aan al je wensen voldoet. Het is in ieder geval hip om een alternatieve kerstboom in huis te nemen en waarschijnlijk ook corona-proof.

Evenementen gaan niet door

Zoals het er nu voor staat, gaan ook veel evenementen die met kerst te maken hebben niet door. De situatie kan natuurlijk altijd veranderen, maar de meeste organisaties zetten een streep door de events om onveilige situaties te voorkomen. Het verbod op evenementen geldt op dit moment nog tot 1 september. Daarna zouden evenementen misschien weer plaats mogen vinden. Toch zijn er altijd veel voorbereidingen nodig als het gaat om grote voorstellingen en shows. Die zouden namelijk nu al moeten beginnen. De audities en repetities trekken toch veel mensen naar dezelfde plekken en dat is op dit moment nog onverantwoord. Voor alsnog dus geen voorstellingen met kerst.

Meer mensen thuis

In ieder geval zullen er dit jaar meer mensen thuis blijven met kerst. Normaal gesproken trekken veel Nederlanders met de feestdagen richting de winterse bergen van Oostenrijk of Frankrijk. Een enkeling stapt in het vliegtuig, op weg naar de zon en een tropische kerst. Door het coronavirus is reizen een stuk lastiger geworden. De zomervakantie is voor velen ook niet doorgegaan dit jaar. De behoefte om er even tussenuit te gaan zal groter zijn dan ooit. Maar toch is het in de wintermaanden makkelijker om een koutje op te lopen en ziek te worden. Het coronavirus kan dan snel en genadeloos toeslaan als we massaal de auto of het vliegtuig pakken richting het buitenland. Er wordt nog steeds geadviseerd: reis alleen noodzakelijk.

Toch is vakantie ook heel belangrijk voor mensen. Ieder mens heeft af en toe een vakantie nodig, zeker wanneer het een hectisch jaar is geweest. In Nederland zijn de restricties omtrent het virus alweer minder zwaar. Een uitje in eigen land wordt steeds vaker gepland. Gezellig een weekendje of een weekje weg met de familie naar een provincie waar je normaal gesproken nooit naartoe was gegaan. Nederland wordt herontdekt en de inwoners vinden het leuk om vakantie in eigen land te houden voor een keertje. Waarschijnlijk blijven we dit jaar met kerst meer in Nederland dan normaal gesproken.

Kerst in Quarantaine

Of kerst echt meer samen gevierd kan worden is tot nu nog onduidelijk. Met hoeveel mensen we in één ruimte kunnen zijn en tegelijk de 1,5 meter afstand kunnen houden hangt compleet af van de woning of plaats waar het feest gehouden zal worden. Misschien zijn de regels tegen december wel weer veranderd. We kunnen het nu nog niet weten. Maar een jaar met meer Nederlanders thuis dan ooit geeft geen garantie voor een kerst samen. Als het virus nog niet is afgezwakt en de 1,5 gewaarborgd moet worden, zullen sommige families kerst niet samen kunnen vieren. Misschien wordt deze kerst de eerste kerst dat we alleen met het gezin rond de feesttafel zitten in plaats van met vrienden, kennissen, familie en geliefden allemaal bij elkaar. De tijd zal het ons leren.