Winter Sterrenkijken in de natuur? Hier kan het in Nederland 

In de winter zijn de dagen korter, een perfecte tijd om sterren te kijken. Daarom geven wij je 4 plekken op sterren te kijken in Nederland. Maar wat heb je nodig om goed sterren te kijken? 

Een sterrenkijken checklist: 

Wat heb je nu nodig om goed sterren te kunnen spotten in de winter in Nederland? De belangrijkste dingen op een rij. 

Je ogen 

Voor het sterrenkijken heb je niet gelijk allerlei materialen nodig. Zorg ervoor dat je ogen lekker fris en uitgerust zijn voor een goede nacht sterrenkijken. 

Telescoop 

Wil je sterren en planeten van dichterbij zien? Dan is sterrenkijken met een telescoop nog veel leuker. Hier kan je een goede telescoop kopen voor sterren en planeten. 

Winterse kleding

Zorg ervoor dat je goed gekleed bent wanneer je sterren gaat kijken in Nederland. Doe een dikke winterjas aan. Met sterren kijken zal je langer stil staan. Hierdoor word je ook sneller koud! Dus lekker dik inpakken is wel gewenst! 

5 plekken in Nederland voor Sterrenkijken 

Sterrenkijken kan je ook in de stad doen. Maar door lichtvervuiling heb je vaak veel minder zicht dan wanneer je buiten de steden in de natuur gaat kijken. Daarom hebben wij de mooiste plekken in de natuur op een rij gezet. 

Dark Sky Lauwersmeer 

Overdag kan je er ontzettend veel vogels spotten met een verrekijker. (Een goede vogelspot verrekijker kopen doe je hier). Maar in de nacht is dit het toneel om een wereld vol met sterren te aanschouwen. Dit is een officieel dark sky park, dit betekent dat er totaal geen lichtvervuiling aanwezig is. 

Goeree-Overflakkee 

Je vindt hier in de provincie Zuid-Holland prachtige plekken om sterren te kijken in de nacht. Zo worden er vaak mooie plaatjes schoten met de vuurtoren op de kop van Goeree. Er is hier ontzettend weinig lichtvervuiling waardoor je hier heerlijke kan genieten in de nacht. 

Dwingelderveld nationaal park 

Vanuit de randstad zal je toch echt een stukje moeten rijden om lichtvervuiling zo veel mogelijk te vermijden. Maar dan kom je ook terecht in een prachtig stukje natuur. Hier heb je nachtwandelingen van natuurmonumenten en kan je ook mee op excursie gedurende de nacht. 

Dark Sky Terschelling 

Ook op Terschelling zonder lichtvervuiling. De Boschplaat staat bekend om zijn excursies in het waddengebied. Vooral in de nacht wil je hier een keer naartoe met de boswachter. Dit behoort tot de donkerste plekken ter wereld. Zelf een keer avontuurlijk op pad in de winter? Kijk dan hier