Kan je telefoon mee in de sauna?

Kan je telefoon mee in de sauna?

Velen van ons genieten van het gemak van verbonden blijven, zelfs in een infraroodsauna. Maar een telefoon in de sauna meenemen kan riskant zijn. Hoge temperaturen en mogelijke ongelukken met water kunnen permanente schade aan jouw telefoon en de kostbare inhoud veroorzaken. Er is daarnaast de EMF/ELF-straling die door jouw apparaat wordt uitgezonden wanneer je het in de sauna gebruikt. Als je het echter goed aanpakt, dan kun je met enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen jouw telefoon probleemloos meenemen terwijl jij gaat zweten. We geven je in deze blog tips om je telefoon met minimale risico’s mee te nemen naar je sauna.

Telefoon in sauna: temperatuur

Telefoons, of het nu Android-telefoons of een iPhone zijn, ze werken allemaal het beste binnen een bepaald temperatuurbereik. Ze kunnen kapot gaan, oververhit raken of de elektronica kan beschadigd raken bij blootstelling aan grote hitte. Sauna’s kunnen namelijk erg hoge temperaturen bereiken.

Dit kan een negatieve invloed hebben op jouw garantie. Het is waarschijnlijk een goed idee om eerst bij jouw fabrikant te informeren naar jouw garantie. Net als bij oververhitting in de zon, kan er permanente schade aan jouw mobiele telefoon optreden. Het kan schade veroorzaken die vergelijkbaar is met de effecten van vocht.

5 redenen om je telefoon mee te nemen in de sauna

5 redenen om je telefoon mee te nemen in de sauna

Er zijn een aantal redenen waarom je jouw telefoon in de sauna mee wilt nemen.

• Ten eerste kan het hebben van je mobiele telefoon je helpen verbonden te blijven met de buitenwereld. Dit kan vooral handig zijn als je de sauna recreatief gebruikt en indien nodig gemakkelijk contact met iemand wilt kunnen opnemen. De meeste saunasessies duren zelden langer dan 50 minuten.

Uiteindelijk laat je telefoon het je weten wanneer het te warm wordt in de sauna. Dan kun je jouw telefoon op een veilige plek leggen.

• Een ander voordeel is dat je je ermee kunt vermaken. Als je iemand bent die zich snel verveelt, kan het helpen om je telefoon bij je te hebben. Je kunt het gebruiken om naar muziek te luisteren, video te streamen of zelfs gewoon door je social media-feeds te scrollen. Het kan je bezig houden om je warmtetolerantie te verlengen en je helpen langer in de sauna te blijven.

• Er is ook de mogelijkheid om wat werk gedaan te krijgen als je geen tijd hebt om het thuis te doen. Het leven kan je wat dat betreft in de weg staan. Het gebrek aan afleiding  in de sauna zal helpen om dingen voor elkaar te krijgen.

• Je telefoon kan ook dienst doen als timer, die je laat weten wanneer je saunasessie voorbij is. Maar ook als je oefeningen of rekoefeningen in je routine opneemt.

• Het kan ook een handig hulpmiddel zijn om jouw voortgang bij te houden. Om zo bijvoorbeeld de resultaten van jouw saunasessies te meten. Door jouw hartslag en lichaamstemperatuur bij te houden, krijg je een beter idee hoe goed elke sessie voor jou werkt.

Wat kan er misgaan als je jouw telefoon meeneemt naar een sauna?

Er zijn echter ook een aantal risico’s verbonden aan het meenemen van je telefoon in de sauna;

  • Een van de grootste risico’s is dat je telefoon te heet kan worden. Als het te warm wordt, kan het de interne componenten beschadigen en ernstige schade aan jouw apparaat veroorzaken.
  • Een ander risico is dat je telefoon per ongeluk nat kan worden. Dit kan gebeuren als je niet voorzichtig bent en per ongeluk water op je telefoon morst.
  • Omdat de meeste telefoons touchscreens gebruiken, kunnen de vochtsensoren het gebruik bemoeilijken als jouw handen nat zijn.

Het hangt ook af van het soort sauna waarin je je bevindt. Als je een stoomkamer binnengaat, zal de luchtvochtigheid veel hoger zijn. Daarom is een stoombad niet ideaal om telefoons mee te nemen.

Hoe je kunt voorkomen dat jouw telefoon oververhit raakt in een sauna

Hier zijn enkele voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen om het risico op oververhitting van jouw telefoon te verkleinen:

  • Blijf dicht bij de ingang, die is iets koeler en beter geventileerd. Dit houdt niet alleen de telefoon koeler, maar vermindert ook de mate van blootstelling aan vocht.
  • Hou het kort. Hoe minder tijd je in de sauna doorbrengt, hoe minder warmte je telefoon opneemt.
  • Laat de telefoon afkoelen nadat je de sauna hebt verlaten voordat je weer naar binnen gaat.
  • Gebruik een beschermhoes die extra waterdicht is.
  • Wikkel de telefoon in een handdoek om het te beschermen tegen vocht en warmte. Veeg al het vocht dat zich op de telefoon heeft opgehoopt weg.

Conclusie

Je moet voorzichtig zijn met een telefoon in de sauna. Als je alleen bent en wilt werken dan kan zonder problemen als je onze tips volgt. Aandacht voor anderen is echter essentieel in de sauna. Leg daarom jouw telefoon neer als anderen zich bij jou voegen. Als dat niet mogelijk is, zet je telefoon dan op stil als anderen zich er ongemakkelijk bij voelen.

 

Lees ook eens: