Een smartwatch is in feite een draagbare slimme computer in de vorm van een horloge. Het heeft alle technologie van een telefoon. Met toegang tot e-mails, sms-berichten, belfuncties en contacten, maar kan ook de tijd aangeven zoals een normaal horloge. Het belangrijkste doel van een smartwatch is om je verbonden te houden, waar je ook bent. Je kunt je smartwatch de hele dag en overal dragen. De huidige trend is dat je kunt bellen met je smartwatch zonder telefoon. We bespreken dit later.
Wat kan je met een smartwatch doen?
De meeste smartwatches zijn geïntegreerd met smartphones, waardoor je nooit meer een notificatie mist. Deze horloges kunnen je waarschuwingen sturen voor e-mails, berichten, oproepen, agendawaarschuwingen, noem maar op.
Een van de meest populaire manieren waarop deze horloges worden gebruikt, is het bijhouden van fitnessniveaus. Smartwatches kunnen de hele dag stappen tellen. Of jouw training of trainingsroutine volgen en jouw hartslag controleren.
Als je smartwatch ’s nachts wordt gedragen, kan het je bovendien vertellen hoe goed je hebt geslapen. Alsmede hoeveel slaap je gemiddeld per nacht krijgt, zodat je op de hoogte kunt blijven van je gezondheid. Je kunt ook naar muziek luisteren, bellen, oproepen beantwoorden en berichten verzenden met een smartwatch. Wat erg handig is als je niet altijd toegang hebt tot je telefoon of vanwege werkverplichtingen.
Tot slot kun je jouw smartwatch natuurlijk nog steeds als gewoon horloge gebruiken. Om de tijd af te lezen, alarmen in te stellen en timers in te stellen.
Welke smartwatch kan bellen zonder telefoon?
Zoals hierboven vermeld, kunnen huidige smartwatches bellen, oproepen beantwoorden en berichten verzenden, net als een telefoon. Dit wordt echter meestal gedaan omdat de smartwatch is verbonden met de telefoon. Jouw telefoon kan ergens anders in huis of in de buurt zijn. Maar je kunt vaak niet te ver van de telefoon afdwalen als jij wilt dat deze functies blijven werken.
Als alternatief kunnen sommige smartwatches worden gekocht met mobiele mogelijkheden of een simkaart om volledig 100% zonder telefoon te functioneren.
Dit soort smartwatches worden stand-alone horloges genoemd. Ze kunnen dit zonder dat daarvoor een telefoon nodig is. Je hebt dan wel een ingebouwde eSim nodig, zodat de smartwatch contact kan maken met het netwerk.
We bespreken drie van de grootste smartwatch merken.
Samsung Galaxy Watch
Elk van de moderne Samsung Galaxy Watch-series (Galaxy Watch 6, Galaxy Watch 6 Classic, Galaxy Watch 5, Galaxy Watch 4) kan stand-alone bellen. Heb je een wifi-versie, dan verbind je het horloge via bluetooth en beantwoord of bel je op die manier. Open gewoon de Telefoon-app op jouw horloge en tik op het toetsenblokpictogram om een nummer te bellen. Of tik op het contactenpictogram om een contact te selecteren.
Druk vervolgens op het groene telefoonpictogram om te bellen. De telefoon doet al het zware werk, maar je horloge fungeert als luidspreker. Je kunt dit ook op elk moment doen; tik gewoon op de drie stippen en vervolgens op Overschakelen naar telefoon.
Op Samsung Galaxy Watches die LTE ondersteunen, kun je bellen zonder dat je je fysieke telefoon nodig hebt. Open gewoon de Telefoon-app op jouw horloge en plaats de oproep.
Apple Watch
Apple verkoopt ’s werelds populairste smartwatch, maar het is geen op zichzelf staand product. Je hebt echter toegang nodig tot een iPhone met een Apple ID om je horloge te laten werken. Maar dat betekent niet dat je je iPhone altijd bij je moet dragen. Zodra je je Apple Watch hebt geactiveerd, kan het horloge genoeg doen zonder je telefoon in de buurt.
Je hebt wel een Apple Watch Series 3 of hoger nodig met mobiele mogelijkheden. Dan kun je de Watch instellen om te fungeren als een verlengstuk van jouw iPhone. Of als je bent verbonden met een Wi-Fi-netwerk. Dan kun je rechtstreeks op je horloge bellen en gebeld worden. Zelfs als je iPhone thuis in een la ligt.
Er zijn extra kosten verbonden aan het gebruik van de eSIM-functie. Maar je zult merken dat ze veel minder belastend zijn dan de normale abonnementen die worden aangeboden.
Garmin Smart Watch
Garmin wordt algemeen beschouwd als een van de meest nauwkeurige fitnesstrackers die er zijn. Maar in termen van algemene intelligentie blijven de wearables achter bij de minder sportgerichte concurrentie. Een functie die door veel van de beste smartwatches wordt gedeeld, is de mogelijkheid om te bellen zonder telefoon. Helaas biedt bijna geen van de smartwatches van Garmin deze functionaliteit, met één recente uitzondering: de Garmin Venu 2 Plus.
Conclusie
De functionaliteit van de smartwatches neemt toe. Het kunnen bellen zonder telefoon is de nieuwste trend en de grote merken bieden dit. Bij sommige merken ligt de nadruk echter nog op andere functionaliteiten. Het bellen met je smartwatch zonder telefoon is wel een ontwikkeling die niet meer te stoppen lijkt.